fbpx

Erg voor je kind als je als ouders niet op 1 lijn zit?

Erg voor je kind als je als ouders niet op 1 lijn zit?

Ervaar je dat je man en jij wel eens niet op 1 lijn zitten over de opvoeding van jullie kinderen?

Dan ben je niet de enige.

Ik zit ook regelmatig niet op 1 lijn met mijn man. En met mij vele ouders.

Niet op 1 lijn, is dat erg voor je kind?

Allereerst, het is prima als je een verschillende aanpak bij je kind hebt. Daar kan je kind prima mee omgaan. Als je kind van jou iets mag maar van je partner niet, kun je dat gewoon uitleggen. Kinderen snappen dat.

Bijvoorbeeld ‘van mij mag je een tent maken in huis maar papa houdt niet van die rommel in de woonkamer’. Het is wel handig om over een aantal basis zaken zoals eten, slapen of tv kijken standaard afspraken met elkaar te hebben.

Wat schadelijker voor je kind is, is met je partner ruzie maken over iets wat je kind doet. Bijvoorbeeld: in de ochtendspits valt je man schijnbaar uit het niets uit tegen je dochter, die volgens hem niet naar hem luistert bij het aankleden voor school. Je wordt woest en roept: ‘hoe kun je dat nou doen, je laat haar schrikken en doet haar pijn?’

Wanneer je je partner berispt of aanvalt in het bijzijn van je kind breng je in feite je kind in een loyaliteitsconflict. Misschien was papa niet aardig, maar het is ook naar om te horen hoe je ouders elkaar afkraken.

Niet op 1 lijn, hoe los je dit op? 3 tips!

Niet op 1 lijn zitten is met name erg voor jezelf en je partner. Het betekent dat je woorden hebt, niet lekker in je vel zit en misschien iets zegt waar je later spijt van hebt. Hoe zou je meer op 1 lijn kunnen komen?

Tip 1.                  Pick your figths

Stel jezelf de vraag ‘wat vind je zo belangrijk in de opvoeding van je kinderen dat je bereid bent om er met je partner ruzie over te maken?’

Ga eens op een rustig moment voor jezelf na wat jij belangrijk vindt. En wees hierin selectief; maak bijvoorbeeld een top 5. En ga erover in gesprek met je partner, op een rustig moment wanneer de kinderen er niet bij zijn. Tijdens een gesprek kun je elkaar uitleggen waarom je iets belangrijk vindt en wat je daarmee je kind hoopt mee te geven.

Tip 2.                  Spiegel de gevoelens van je partner

In het ochtendspits voorbeeld hierboven had ze tegen haar partner ook kunnen zeggen ‘wat is het toch frustrerend als ze niet luistert hè? Dat maakt je kwaad.’ Dit is een opmerking met begrip voor de emoties van je partner. Het kan zijn dat je partner antwoordt ‘ik ben helemaal niet kwaad.’

Maar wellicht vertelt hij dan wat hij wél voelt of jij kunt hiernaar vragen. Je hebt dan een opening voor een gesprek en je luistert naar elkaar in plaats van elkaar te veroordelen. Zo kom je meer te weten over wat ieder bezig houdt in zo’n situatie. Samen kun je kijken hoe jullie met dit soort situaties willen omgaan.

Tip 3.                  Zie elkaar als aanvullend in plaats van verschillend

Herinner jezelf er af en toe aan dat jullie allebei uit een ander gezin komen en anders zijn opgevoed. Je kunt dan zeggen dat je een verschillende thuis achtergrond hebt en dat jullie daarom een verschillende aanpak in de opvoeding hebben.

Wat je ook kunt zeggen is dat je elkaar aanvult; het is niet verschillend, het is anders, waarbij het niet gaat om goed of fout. Praat eens met elkaar wat je fijn vond in je eigen jeugd en wat je daarvan door wilt geven aan je kind. Als je dit bij elkaar neemt hebben jullie kinderen veel fijns in hun jeugd!

Hoe zit het bij jullie? Ook wel eens niet op 1 lijn met je partner? Hoe lossen jullie het op? Ik ben benieuwd! Schrijf hieronder je reactie.

Heb ik je wakker geschud? Had je een a-ha moment? Wil je meer tips over opvoeden zonder straffen en belonen?
Meld je aan en je ontvangt ze gratis elke week in je mailbox.

Aanmelden opvoedtips

Wekelijks een email met opvoedtips over opvoeden zonder straffen en belonen

Gratis e-book

Over mij

Ben je benieuwd wie ik ben en hoe het komt dat ik mij zo gedreven voel in ouders inspireren over opvoeden zonder straffen en belonen? Hier lees je meer.

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je kind blijft zeuren of luistert niet. Je voelt dat je geduld op raakt. En dan val je uit tegen je kind. Ervaar jij dat je geduld bewaren soms een gevecht met jezelf is? Mij overkomt het heus wel eens. En na mijn…

Lees meer
Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Laatst dacht ik weer aan deze vraag die een moeder in mijn praktijk stelde “we gaan met de hele familie een weekend weg en verblijven in 1 huis met elkaar. Iedereen heeft een eigen manier van opvoeden. Hoe houd je het leuk?” Ik krijg…

Lees meer

Wil jij ook opvoeden zonder straffen en belonen?

Meld je dan aan voor mijn wekelijkse opvoed-tips per mail en ontvang ook mijn gratis e-book met 3 redenen waarom straffen en belonen niet werkt.

Super, het e-book komt naar je toe! Mijn email zit in je inbox (of check je spam).