Ben jij een curlingmoeder?

straffen en belonenHeb je afgelopen zondag De Luizenmoeder gekeken? Wat heb ik weer enorm gelachen! Zulke herkenbare situaties en wat heerlijk om daar ontspannen naar te kijken, om te lachen en niets mee te hoeven. Ik vond het eigenlijk te kort 🙂 We hebben er ook een nieuw woord bij: curlingouders. Wat? Curlingouders?

Juf Ank

Het ging zo:
Juf Ank ‘ik kan er vandaag geen curlingouders bij hebben’
Moeder ‘wat voor ouders?’
Juf Ank ‘curlingouders, ouders die alle obstakels voor hun opgroeiende kroost uit de weg willen ruimen’ en dan zegt ze tegen het meisje ‘denk je dat mama haar bezempje thuis laat dit jaar?’

https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/464982/De_Luizenmoeder.html

Bij de kudde horen

We willen allemaal het beste voor ons kind. We gunnen ze de hele wereld. Dat alles makkelijk en op rolletjes loopt voor ze. Dat ze vriendjes en vriendinnetjes hebben, dat ze meekomen op school, dat anderen hun aardig vinden, dat ze scoren met de voetbal, dat ze lekker in hun vel zitten, dat ze genieten van tekenen, knutselen, sporten, buiten spelen, spelletjes en wat allemaal nog meer. Wat we diep van binnen willen voor onze kinderen is dat ze erbij horen. We zijn en blijven sociale dieren, kuddedieren. Wat we ons kind toewensen is dat het bij de kudde hoort. Welke kudde dat ook maar is. Je gezin en familie, de buurt waar je woont, op het kinderdagverblijf, bij de gastouder of op school, bij de sport, scouting of schaakles.

Je wilt ertoe doen

Wanneer je geaccepteerd wordt dan word je gezien en gehoord door de kudde. Dit is zo’n diepgewortelde oerbehoefte die we allemaal hebben. Je wilt ertoe doen, dat iemand om jou geeft en jou belangrijk vindt.

Je moederhart bloedt

Zo sprak ik een moeder die zich zorgen maakt over haar zoon (11 jaar). Hij was een puzzel aan het maken. Het lukt niet en dan gaat hij op de grond liggen, huilend, gefrustreerd en roepend ‘ik kan het niet, ik kan niets’. Tja, hoe reageer je dan op je kind? Deze moeder probeerde op allerlei manieren het op te lossen voor haar kind. Ze vond het vreselijk dat haar zoon zo over zichzelf dacht. Wat ik helemaal begrijp. Al doorpratend vertelde ze dat ze vroeger als kind zelf onzeker was geweest en hoeveel moeite het haar had gekost om dit om te buigen naar een positief zelfbeeld. Dit wil ze haar zoon besparen. Ik begrijp dit volkomen. Je moederhart bloedt als je je kind hoort zeggen ‘ik kan niets’. Dan wil je ook dat je kind dit gevoel en beeld van zichzelf kwijtraakt en weer lekker in zijn vel zit.

‘Of Sophie toch niet mocht komen?’

Een andere situatie was een kleuter van 5 die niet uitgenodigd was voor het kinderfeestje van haar vriendinnetje. Tranen met tuiten en heel boos en dat dagen lang. De moeder is toen gaan praten met de moeder van de jarige job. ‘Of Sophie toch niet mocht komen?’ Het kinderfeestje lukte niet meer maar Sophie mocht dan met haar ouders op het grote mensenfeestje komen.

Tja, zijn deze moeders een curlingouder? Wat ik merk is dat we soms te graag willen dat ons kind het naar zijn/ haar zin heeft. Dat het in de groep past. Dat we daar veel voor doen om dat mogelijk te maken.

Je eigen levenspad lopen

Hoe ik dit zie is dat ieder mens en dus ook onze kinderen een levenspad hebben. Het levenspad van jou en je kind loopt naast elkaar. Regelmatig merk ik dat ouders op het levenspad van hun kind gaan lopen. En dat is niet de bedoeling. Je helpt je kind en je begeleidt je kind zodat het zijn eigen levenspad kan lopen. Je helpt je kind echter niet als je het pad van je kind gaat lopen. Zo kan je kind onvoldoende leren over eigen verantwoordelijkheid nemen, zelfstandigheid, zelfredzaamheid en sociale interactie.

Ik besef dat de lijn tussen naast het pad en op het pad lopen soms een dunne en ook onduidelijke lijn is. Merk je dit ook? Heb jij de indruk dat je soms een curlingouder bent? Of juist helemaal niet? Ik hoor graag van je. Het helpt mij in het nog beter zien en begrijpen van ouders, opvoeden en kinderen. Wat ik daarna dan weer met jou deel 🙂 Je kunt je reactie hieronder schrijven.

Aanmelden opvoedtips Ouderschap vanuit je Hart

Geef je reactie

*