fbpx

1 – daagse cursus

Van dreigen & onmacht naar rust & aandacht

Er zijn dagen dat je je kind achter het behang zou willen plakken. Bijvoorbeeld als je kind niet luistert. Je hebt iets al 10x gevraagd maar geen reactie. Je voelt je genegeerd, alsof je lucht bent. En au, dat doet pijn.

’s Ochtends op tijd de deur uit komen is ook zo’n ding. Zo moeilijk is dat toch niet. Ontbijt, aankleden, tandenpoetsen en hup, de deur uit. Toch heb je de meeste ochtenden strijd om van alles. ‘Eet nou je boterham op, doe niet zo druk, pas op voor je beker (die natuurlijk omvalt), niet je zusje duwen, doe NU je schoenen aan…’ Het slurpt je energie weg en dat aan het begin van de dag.

Alsof je jeuk hebt en niet mag krabben. ’s Avonds is hetzelfde liedje maar dan in omgekeerde volgorde. Wat je merkt is dat het bij jezelf gaat borrelen. Alsof je jeuk hebt en niet mag krabben want tja, je wilt niet boos worden en staan te gillen als een viswijf. Maar soms is er geen houden aan en voordat je het weet heb je het eruit geflapt ‘als je nu je pyjama niet aandoet dan ga ik ook geen verhaaltje voorlezen’.

Bah, dit wil je helemaal niet. Dreigen naar je kind. Je doet het omdat je echt niet meer weet hoe je je kind in die pyjama krijgt. Pure onmacht voel je. Onmacht waardoor je dingen doet en zegt waar je achteraf spijt van hebt. Dingen als iets te hard bij de arm pakken, schreeuwen en zo’n onaardige opmerking ‘ik word zóó moe van jou’. Je ziet je kind ineenkrimpen ‘ben ik zo’n naar kind?’ Wanneer je beneden op de bank ploft is die onmacht verdwenen. Wat je nu voelt is verdriet, spijt, falen en ook wel schaamte. Jij bent de volwassene en zou beter moeten weten. Je baalt ervan dat je je zo laat gaan.

Je wilt zo graag een ‘goede’ moeder zijn in plaats van een moeder die faalt. Je wilt rustig en ontspannen kunnen blijven in plaats van te dreigen met straf. Dat je weet hoe te reageren zodat het geen strijd wordt. Hoe heerlijk zou het zijn als je ’s ochtends met elkaar aan de ontbijttafel zit, ieder lekker aan het eten terwijl jij ondertussen de broodtrommels klaar maakt. Dan met zijn allen aankleden en tandenpoetsen waarbij je oudste de jongste helpt. De kinderen gaan gezellig beneden spelen waardoor jij de rust hebt om je spullen te pakken en weer scherp te hebben welke dingen belangrijk zijn voor vandaag. Fluitend stap je met je gezin de voordeur uit, een stralende dag tegemoet.

Wil jij dit?

HET KAN. 

Stop met dreigen en ga opvoeden vanuit rust en aandacht
 
Waar ga je mee naar huis na de cursusdag?

  • 9 Manieren van opvoeden vanuit aandacht en verbinding zonder terug te hoeven vallen op dreigen, straffen of belonen.
  • Verrassende manieren om uit die vicieuze cirkel met je kind te komen.
  • De unieke manier om je kind liefdevol te begrenzen.
  • Geduld en een veel langer lontje omdat je begrijpt waar het gedrag van je kind vandaan komt.
  • Het vertrouwen dat ook jij kan opvoeden zonder straffen en belonen.
  • Een rugzak vol inzichten, tips en handvaten waar je eindeloos uit kan putten.

Tijdens de cursusdag gaan we steeds kijken ‘hoe werkt dat in de dagelijkse hectiek van mijn gezin? hoe doe ik dit als mijn kind ‘ongewenst’ gedrag laat zien?’ Waarbij we oog houden voor hoe je het inzet want ‘de toon maakt de muziek’. Jouw eigen houding en toon zijn medebepalend hoe je kind reageert en of het werkt of niet.

Opvoeden is een kwestie van liefde, geduld en wijsheid – en de laatste twee groeien waar de eerste heerst.  Jan Ligthart

Ik ben er van overtuigd dat alle ouders zielsveel van hun kinderen houden dus de liefde is er. Wat ik je kan leren is wijsheid en geduld.

Wat verandert er voor jou en je gezin?

Wat je merkt is dat je meer begrijpt van de binnenwereld van je kind. Daardoor kun je beter aansluiten bij je kind en heb je meer begrip en geduld voor zijn reacties. Je weet adequaat en opbouwend om te gaan met ‘ongewenst’ gedrag. Je weet je kind liefdevol te begrenzen. Strijd is makkelijker en sneller opgelost. In je gezin is er meer aandacht voor elkaar en een gezelligere sfeer. Spitsuurmomenten gaan makkelijker. Je voelt je een liefdevolle en krachtige moeder, op alle momenten van de dag. Frustratie, onmacht en een gevoel van falen zijn verleden tijd.

Je kind voelt zich door jou gezien en gehoord, erkent in wie hij is. Zo krijgt hij een positief beeld van zichzelf. Je leert hem om te gaan met situaties en andere mensen, hoe hij zijn emoties kan uiten en problemen kan oplossen. Zo groeit je kind op tot een gelukkige, sociale, zelfredzame volwassene met een flinke dosis zelfvertrouwen.

Dit is samen met je gezin genieten en groeien!

Voordelen voor jou

  • Daar we in een kleine groep werken kun je al je vragen en je eigen gezinssituaties inbrengen. Ik denk met je mee wat in jouw situatie een aanpak is die kan werken.
  • Je maakt je slechts één dag vrij van gezin en werk en komt dan meteen al thuis met een rugzak vol waar je ook meteen mee aan de slag kan.
  • Een kleine groep met gelijkgestemde moeders vormt een veilige omgeving om uit te wisselen en van elkaar te leren.

Wie ben ik?

Alle ouders houden zielsveel van hun kinderen, daar ben ik van overtuigd. Echter, wat ik merk is dat ze opvoeden vanuit hun hoofd. Vanuit normen, eigen jeugdervaringen, wat hoort of wat moet, wat je geleerd hebt of anderen ziet doen. Wat ik zie is dat met name op momenten dat het niet lekker loopt tussen jou en je kind (en die zijn er bijna elke dag wel) dat je in je hoofd schiet en je macht gaat inzetten. Dreigen met straf, je kind wegsturen of je kind eventjes je liefde onthouden. Wat ouders te weinig beseffen is dat dit zorgt voor emotionele afstand, onveiligheid en dat je impliciete boodschap aan je kind is ‘jij bent niet okay’. Als ik het ouders vraag is dit niet de boodschap die ze willen geven aan hun kind. Daarom geef ik deze dag want het KAN anders!

Dit zeggen ouders die een training bij Eline volgden:

Mega eye-opener. Bron van inzichten. 

Onze frustraties rondom de opvoeding van onze 4-jarige kleuter, vroegen om nader inzicht. En dat kregen we. Duidelijke informatie over hoe-dat-nou-werkt bij zo’n kleuter en praktische handvatten werden gezamenlijk gesmeed. Eline is iemand die goed kan afstemmen op wat ouders al in hun mars hebben en daar samen op voort borduurt. Wij waren geholpen met het zoeken naar een oplossing die ieder tegemoet komt. Dat kleuters nog geen regels kunnen onthouden was ook een mega eye-opener. Onze beide dochters waren ook geholpen bij het ontladen. Zo sliep onze jongste dreumes weer veel beter, nadat ze haar emmertje op haar manier kon legen. Eline heeft een grote bron van inzichten en praktische wijsheden en laat jou als ouder zelf en samen met je kind tot een oplossing komen.

Carolien Koorenhof en Desirée Perquin

moeders van 2 dochters (4 en 1 jaar)

Vertrouwelijk. Gelachen mag worden.

Veel geleerd van Eline en mede cursisten tijdens 3 daagse training over de interactie met je kind, over wat je kind daarin nodig heeft en wat jezelf inbrengt. Eline is betrokken en heeft een luisterend oor, bovendien schept ze een vertrouwlijke omgeving waar ook ruimte is voor zelfreflectie en gelachen mag worden?

Elise Bregman-Keurentjes

moeder van 3 zonen (4,5 jr, 3 jr, 10 mnd)

Meerwaarde. Zodat je echt je kind snapt.

Eline geeft hele fijne trainingen. Het was echt een meerwaarde. Een verdieping nog van wat ik al wist. Eline is hele lieve vrouw die zonder oordeel alles aanhoort waar je mee zit en waar je tegen aan loopt. En je dan handvatten geeft om het anders en beter te doen, zodat je echt je kind ziet en snapt. En af en toe geeft ze je liefdevol een zetje in de goede richting. Wat ik echt nodig heb!

Tamara Staring

moeder van een dochter (3 jaar)

Praktisch

Wanneer?         zaterdag 4 juli 2020 van 10:00 – 16:30 uur   VOL

Waar?                De Andere Praktijk, IJsselstraat 14, 3401 DK IJsselstein

Deelnemers?   minimaal 5, maximaal 10

Kosten?             Euro 145,- incl. voorbereidingsvragen, werkboek, koffie/thee en lunch

Mijn algemene voorwaarden kun je hier lezen: https://ouderschapvanuitjehart.nl/algemene-voorwaarden/

Heb je een andere vraag of twijfel je of deze cursusdag voor jou is? Bel me op 06-30940849 of stuur me een email eline@ouderschapvanuitjehart.nl