Z Emotionele ontwikkeling kind

De basis van een gezonde en evenwichtige emotionele ontwikkeling van je kind is de mate waarin je kind zich door jou gezien, gehoord, begrepen, gesteund en geliefd voelt. Een hechte emotionele band tussen vader, moeder en kind speelt hier een belangrijke rol in. Natuurlijk houden alle ouders zielsveel van hun kind, alleen zorgt het dagelijkse reilen en zeilen ervoor dat het misschien niet altijd zo bij je kind aankomt. Herken je hier iets zelf van?

De essentie van opvoeden

gedrag kindWat ik zie als de essentie van opvoeden is om jezelf steeds weer de vraag te stellen ‘wat zegt het gedrag aan de buitenkant over hoe mijn kind zich voelt aan de binnenkant?’. En wat je kind voelt aan de binnenkant zijn emoties en behoeftes. Hoe meer je als moeder op die emoties en behoeftes kan aansluiten hoe meer je kind zich door jou gezien, gehoord, begrepen, gesteund en geliefd voelt. En dit is de basis voor een gezonde en evenwichtige emotionele ontwikkeling bij je kind.

Nu is het niet altijd makkelijk of duidelijk uit het gedrag van je kind af te leiden hoe je kind zich voelt en wat het dus nodig heeft van jou.

Wie kent niet de situatie dat je kind boos of mopperend reageert terwijl als je in haar hartje zou kijken zij het liefste door jou geknuffeld zou willen worden.

Achter het gedrag van je kind kijken

Wat kan helpen is jezelf af te vragen hoe het komt dat je kind dit gedrag laat zien. Misschien kun je kijken wat er net gebeurde, vlak voor je kind boos of verdrietig werd. Of je kunt vragen naar hoe de dag op school is geweest. Wat ook helpt is het moment te plaatsen in de laatste paar dagen. Eigenlijk wat je dan doet is proberen achter het gedrag van je kind te kijken. Welke behoefte zit daar? Wat is er gebeurd en wat heeft je kind daardoor op dit moment van je nodig?

Wat brengt het je kind als het zich emotioneel evenwichtig ontwikkelt?

Ik ben ervan overtuigd dat kinderen die emotioneel in balans zijn lekker in hun vel zitten en goed uit de verf komen.

Lekker in je vel dus vrolijk, enthousiast, weinig angsten en weerbaar.

Goed uit de verf dus zowel fysiek als intellectueel komt je kind goed tot zijn recht.

En daar geniet je van als moeder!

 

Wil jij ook opvoeden zonder straffen en belonen?

Meld je dan aan voor mijn wekelijkse opvoed-tips per mail en ontvang ook mijn gratis e-book met 3 redenen waarom straffen en belonen niet werkt.

Super, het e-book komt naar je toe! Mijn email zit in je inbox (of check je spam).

Share This