fbpx

Geen slaapliedje zingen is doodzonde

Geen slaapliedje zingen is doodzonde

Slaap. Wat is dat een onontbeerlijk goed! Iemand zei me eens dat je langer zonder eten kan dan zonder slaap. Ik geloofde het meteen. In die tijd sliep mijn zoon nog niet door en wat kan dat ongelofelijk uitputtend zijn.

Gebroken nachten

De laatste week weer veel moeders gesproken over het slapen van hun kind….

‘Mijn man en ik zijn aan ons einde door gebroken nachten.’

‘Mijn dochter is altijd een slechte slaper geweest.’

‘Na 3 jaar elke nacht drama en te weinig slaap voor ons allemaal, is het niet meer vol te houden.’

En tijdens een workshopavond terwijl ik zag dat een aantal ouders wat onderuit zakten, was 1 opmerking van een moeder ‘tja, dat slapen’ voldoende om alle ouders weer op het puntje van hun stoel te hebben.

Geen slaapliedje zingen

Met al deze slaap vragen was ik verrast om vandaag in het nieuws te lezen dat millennial moeders geen slaapliedje zingen voor hun kinderen. Hartstikke zonde natuurlijk! (millennial-moeders zijn geboren tussen 1980 en 2000)

Het artikel vertelt dat slechts een derde van de met name moeders met kinderen onder de vijf jaar nog wel eens slaapliedjes zingt als ze hun kind in bed leggen.

Je kind kalmeert beter

Jammer want uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen gebaat zijn bij in slaap zingen. Een baby kalmeert beter wanneer je voor hem zingt dan wanneer je tegen hem praat. Andere onderzoekers ontdekten dat zingen de pijn verzacht als je baby last heeft van darmkrampjes of doorkomende tandjes. En dan zorgt het ook nog voor een sterke emotionele band met je kind als je hem ’s avonds toezingt voor het slapengaan.

Je haalt de herinnering terug

Wanneer je een liedje zingt voor je kind dan wordt er bij je kind een herinnering teruggehaald. Een herinnering van de aanwezigheid van mama, haar stem, liefde, rust, ontspanning en aandacht. En de herinnering dat het nu het moment is om te gaan slapen. Dit is bij je kind geen bewuste herinnering maar een herinnering in het gevoel en het lijf. Het gevolg is dat je kind zich ontspant, misschien wel gaat geeuwen en nog even tegen je aankruipt. Een heerlijk bruggetje naar slapen gaan.

Wat je kind zal helpen is dat je elke avond hetzelfde liedje of paar liedjes zingt. De herkenning met slaap zit ook in hetzelfde ritme en tekst van het lied. Wanneer je in ene een ander liedje zingt, herkent je kind dit niet en zal eerder alert worden om te horen waar dit liedje over gaat. De herinnering wordt dan niet geactiveerd.

Ben jij helemaal aanwezig?

Wanneer je tijdens het liedjes zingen in jezelf bezig bent met wat je die avond nog wil of moet doen dan voelt je kind dit. Je kind voelt dat je eigenlijk weg wilt gaan met als gevolg dat het onvoldoende kan ontspannen om te gaan slapen. Het helpt je kind dus als jij ontspannen bent en met je aandacht bij je kind. Ga naar je hart, voel de liefde voor je kind en wens het in stilte een fijne nacht toe. Je kind voelt dan dat je er helemaal voor hem bent. Hoe heerlijk is het dan om in slaap te vallen….welterusten.

Hoe gaat het bij jullie met slapen? Zing jij een slaapliedje voor je kind? En lukt het om dan helemaal aanwezig te zijn? Hieronder kun je een reactie achter laten.

 

Heb ik je wakker geschud? Had je een a-ha moment? Wil je meer tips over opvoeden zonder straffen en belonen?
Meld je aan en je ontvangt ze gratis elke week in je mailbox.

Aanmelden opvoedtips

Wekelijks een email met opvoedtips over opvoeden zonder straffen en belonen

Gratis e-book

Over mij

Ben je benieuwd wie ik ben en hoe het komt dat ik mij zo gedreven voel in ouders inspireren over opvoeden zonder straffen en belonen? Hier lees je meer.

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je kind blijft zeuren of luistert niet. Je voelt dat je geduld op raakt. En dan val je uit tegen je kind. Ervaar jij dat je geduld bewaren soms een gevecht met jezelf is? Mij overkomt het heus wel eens. En na mijn…

Lees meer
Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Laatst dacht ik weer aan deze vraag die een moeder in mijn praktijk stelde “we gaan met de hele familie een weekend weg en verblijven in 1 huis met elkaar. Iedereen heeft een eigen manier van opvoeden. Hoe houd je het leuk?” Ik krijg…

Lees meer
Wat je kind leert als je inconsequent bent

Wat je kind leert als je inconsequent bent

Consequent zijn naar je kind. Dat is iets dat eigenlijk elke moeder graag wil zijn. Omdat we allemaal vinden dat dit belangrijk is voor onze kinderen. Maar waarom eigenlijk? Waarom is dit belangrijk? Waar dient consequent zijn…

Lees meer

Wil jij ook opvoeden zonder straffen en belonen?

Meld je dan aan voor mijn wekelijkse opvoed-tips per mail en ontvang ook mijn gratis e-book met 3 redenen waarom straffen en belonen niet werkt.

Super, het e-book komt naar je toe! Mijn email zit in je inbox (of check je spam).