Geen slaapliedje zingen is doodzonde

slapend meisjeSlaap. Wat is dat een onontbeerlijk goed! Iemand zei me eens dat je langer zonder eten kan dan zonder slaap. Ik geloofde het meteen. In die tijd sliep mijn zoon nog niet door en wat kan dat ongelofelijk uitputtend zijn. 

Gebroken nachten

De laatste week weer veel moeders gesproken over het slapen van hun kind…. 

‘Mijn man en ik zijn aan ons einde door gebroken nachten.’

‘Mijn dochter is altijd een slechte slaper geweest.’

‘Na 3 jaar elke nacht drama en te weinig slaap voor ons allemaal, is het niet meer vol te houden.’

En tijdens een workshopavond terwijl ik zag dat een aantal ouders wat onderuit zakten, was 1 opmerking van een moeder ‘tja, dat slapen’ voldoende om alle ouders weer op het puntje van hun stoel te hebben.

Geen slaapliedje zingen

Met al deze slaap vragen was ik verrast om vandaag in het nieuws te lezen dat millennial moeders geen slaapliedje zingen voor hun kinderen. Hartstikke zonde natuurlijk! (millennial-moeders zijn geboren tussen 1980 en 2000) 

Het artikel vertelt dat slechts een derde van de met name moeders met kinderen onder de vijf jaar nog wel eens slaapliedjes zingt als ze hun kind in bed leggen. 

Je kind kalmeert beter

Jammer want uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen gebaat zijn bij in slaap zingen. Een baby kalmeert beter wanneer je voor hem zingt dan wanneer je tegen hem praat. Andere onderzoekers ontdekten dat zingen de pijn verzacht als je baby last heeft van darmkrampjes of doorkomende tandjes. En dan zorgt het ook nog voor een sterke emotionele band met je kind als je hem ’s avonds toezingt voor het slapengaan.

Lees het hele artikel

Je haalt de herinnering terug

Wat ik wil toevoegen aan dit artikel is dat wanneer je een liedje zingt voor je kind dan wordt er bij je kind een herinnering teruggehaald. Een herinnering van de aanwezigheid van mama, haar stem, liefde, rust, ontspanning en aandacht. En de herinnering dat het nu het moment is om te gaan slapen. Dit is bij je kind geen bewuste herinnering maar een herinnering in het gevoel en het lijf. Het gevolg is dat je kind zich ontspant, misschien wel gaat geeuwen en nog even tegen je aankruipt. Een heerlijk bruggetje naar slapen gaan. 

Wat je kind zal helpen is dat je elke avond hetzelfde liedje of paar liedjes zingt. De herkenning met slaap zit ook in hetzelfde ritme en tekst van het lied. Wanneer je in ene een ander liedje zingt, herkent je kind dit niet en zal eerder alert worden om te horen waar dit liedje over gaat. De herinnering wordt dan niet geactiveerd.

Ben jij helemaal aanwezig?

Wanneer je tijdens het liedjes zingen in jezelf bezig bent met wat je die avond nog wil of moet doen dan voelt je kind dit. Je kind voelt dat je eigenlijk weg wilt gaan met als gevolg dat het onvoldoende kan ontspannen om te gaan slapen. Het helpt je kind dus als jij ontspannen bent en met je aandacht bij je kind. Ga naar je hart, voel de liefde voor je kind en wens het in stilte een fijne nacht toe. Je kind voelt dan dat je er helemaal voor hem bent. Hoe heerlijk is het dan om in slaap te vallen….welterusten.

Hoe gaat het bij jullie met slapen? Zing jij een slaapliedje voor je kind? En lukt het om dan helemaal aanwezig te zijn? Hieronder kun je een reactie achter laten.

Aanmelden opvoedtips Ouderschap vanuit je Hart

Reacties

 1. ..soms wens ik dat we meer een zingcultuur worden dat zou fantastisch zijn.. Mijn zoontje van 5 verbiedt me tegenwoordig om te zingen. Echt stom vindt hij het..:p En dan stop ik beleefd.. zucht.

  Tot hij 3 was heb ik elke avond gezongen, en ontdek nou dat ik het gewoon ben vergeten te doen ergens,?

  Wat vooral heel goed werkte was een vast riedeltje als hij ’s nachts wakker werd, huilde in het donker dan ging ik bij hem liggen, vaak nog voeden, en zei altijd hetzelfde, in een zacht wiegend tempo ( Milton Erickson taalgebruik ook een aanrader:) ongeveer in de trant van..je bent hier nu thuis in bed, in de slaapkamer, het is nacht je bent heelemaal goed, ik ben hier bij jou, papa is thuis, we zijn allemaal goed, thuis.. en als het nacht nacht is, is het donker, en wij zijn nu aan de schaduwkant van de grote ronde aarde, en aan de andere kant van de wereld schijnt nu de zon, en blabla..en alles is rustig, (en de poes is daar en de buurvrouw slaapt..) en hier buiten hoog aan de hemel schijnt ergens de maan, heel helder of misschien achter de wolken, en de sterren stralen..altijd.. ver weg of dichtbij..en de wind waait, en als het donker is..gaan alle vogeltjes slapen, en zelfs de boom slaapt..

  Als hij dan nog niet sliep dan ging ik nog door met de sterke stam van de boom en de takken en blaadjes in de lucht en de voedende sapstromen en water en leven en wortels diep in de grond, zo’n aarde groei flexibel kracht kern meditatietje..

  ik varieerde altijd wel een pietsie maar de herhaling werkte echt heerlijk.. en de toen hij ging praten ging hij me aanvullen en verbeteren als ik iets vergat,, de sterren stralen..”ALTIJD!”

  Later las ik eens over een bepaalde indianenstam en hun kinderen, en zo’n mooie uitspraak was Als je wilt dat kinderen iets leren, moet je ..zo….langzaam…praten..dat..ze ..denken..dat ..ze ..in ..een..droom..zijn…

  Ik doe het zelden meer, hij is ook met andere dingen bezig, maar soms komt dit nog wel (deels) weer even aan bod, en ik vind dit fijn om even op te schrijven, nu ik het nog enigszins weet, dan kan ik het voor hem bewaren voor later.. Dank voor de vraag!

Geef je reactie

*