straffen en belonen

1-daagse cursus

Van boos, dwars en jengelen naar een ontspannen kind

(Je kunt ook ‘hij’ lezen waar ‘zij’ staat en ‘vader’ waar ‘moeder’ staat.)

Wat kan je kind soms huilen met een stortvloed aan tranen. Je begrijpt niet waar die vandaan komen. Je troost je kind en ze is weer even rustig. Maar er hoeft maar iets te gebeuren en die tranen zijn er weer. Dat gejengel en gemiep, poeh, het zuigt je energie weg. Je denkt wel eens ‘stel je niet zo aan!’ Dat is meer omdat het gehuil en gejengel je onrustig maakt en de rest van het gezin ook.

Of juist de andere kant. Je kind die boos is en schreeuwt, slaat en schopt. Je voelt in al je vezels van je lijf ‘zo gaan we niet met elkaar om!’ Je bent soms wel bang voor die felheid en kracht. Regelmatig staat je hart even stil ‘oh jee, als de vaas maar niet op de grond valt’. Of angst om je andere kind die een mep krijgt en jij er te laat bij bent.

 

Wat kunnen die heftige emoties van je kind ook veel bij jou los maken. Af en toe zit je met je handen in het haar. Je vindt fysiek geweld vreselijk. Ook dat schreeuwen, gillen en die grote mond naar jou.  Dat wil je echt niet. Of dat gejengel om elk ditje en datje. Je voelt dat je eigenlijk geen zin hebt om hier aandacht aan te geven. Soms denk je ‘gewoon negeren, dan is het ook zo weer over’.

Je beseft dat je regelmatig de gevoelens van je kind onderdrukt of negeert. Op 1 of andere manier voelt dat niet goed. Zo’n moeder wil je niet zijn. Je wilt begrip en aandacht hebben voor je kind ook als het heftig reageert. Dat je begrijpt waar dit vandaan komt en je je kind ECHT kan helpen. Nu heb je vaak het gevoel dat je niet tot je kind doordringt. Net alsof het in een eigen wereld zit. Je voelt je daardoor machteloos, alsof je faalt als moeder.

Heeft jouw kind wel eens last van:

 • Driftbuien
 • Gooien met speelgoed of spullen
 • Tegen je schreeuwen of schelden
 • Enorme huilbuien
 • Jengelen als er ook maar iets gebeurt
 • Tegen je in gaan en een grote mond geven
 • Niet luisteren
 • Continu je aandacht willen, aan je plakken
 • Een broertje, zusje of vriendje duwen of een mep geven
 • Niet mee willen werken (met opruimen, aankleden, tandenpoetsen…)

Wat er aan de hand is, is dat je kind vol zit. Van binnen zit zijn emmertje vol met indrukken, prikkels, spanning en frustratie. Als je lijf en je gevoel vol zit dan kan er niets meer bij. Dan lukt het niet om te praten, normaal te reageren, te luisteren of mee te werken.

Wil jij je kind helpen zijn emmertje te legen? Zodat het daarna weer lekker in zijn vel zit, makkelijker meewerkt en luistert en er meer rust en gezelligheid is.

Het KAN.

Van boos, dwars en jengelen naar een ontspannen kind

Wat levert deze cursusdag je op?

 • Het vertrouwen dat je je kind kan begeleiden in zijn heftige emoties.
 • 3 Unieke manieren om je kind te helpen zijn emmertje te legen (waarna je kind weer ontspannen is, zijn ‘ouwe’ zelf).
 • Een verdiepende kijk in wat er gebeurt in de hersenen en het lijf van je kind als zijn emmertje vol zit met indrukken, prikkels, spanning, frustratie.
 • De ongewenst-gedrag-cirkel en wat die doet met het gedrag en de gezondheid van je kind en hoe je eruit komt.
 • Acceptatie, geduld en een langer lontje wanneer je kind ‘ongewenst’ reageert omdat zijn emmertje vol zit.
 • Een rugzak vol inzichten, tips en handvaten waardoor je zelf exact weet hoe te reageren op je kind.
 • In je gezin is er meer ontspanning en rust doordat je kind lekkerder in zijn vel zit. Bovendien is het emmertje legen een mooie ingang om met je gezin in gesprek te gaan over gevoelens.

Tijdens de cursusdag gaan we steeds kijken ‘hoe doe ik dit met mijn kind, in mijn gezin?’ We gaan de uitleg en voorbeelden koppelen aan jouw gezinssituaties. Waarbij we oog houden voor hoe je het inzet want ‘de toon maakt de muziek’. Jouw eigen houding en toon zijn medebepalend hoe je kind reageert en of het werkt of niet.

Wanneer is deze cursusdag absoluut voor jou?

 • Wanneer je kind gevoelig is of een sterke wil heeft (of allebei). Je kind doet dan op een dag veel prikkels en spanning op en zijn emmertje zit daardoor eerder vol.
 • Als je zelf moeite hebt om met het huilen of de boosheid van je kind om te gaan. Of als je zelf moeite hebt om deze emoties te uiten.
Je wilt meedoen met de cursusdag op 12 oktober 2019 in IJsselstein:

 145,00Koop je kaartje

OvjH_Hartje

Voordelen voor jou

OvjH_HartjeWe werken in een kleine groep waardoor je al je vragen en je eigen gezinssituaties kan inbrengen. Ik denk met je mee wat in jouw situatie een aanpak is die kan werken.

OvjH_HartjeJe maakt je slechts één dag vrij van gezin en werk en komt dan meteen al thuis met een rugzak vol waar je ook meteen mee aan de slag kan.

OvjH_HartjeEen kleine groep met gelijkgestemde moeders vormt een veilige omgeving om ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Wie ben ik?Eline Weijers

Ik ben ervan overtuigd dat jij (en alle ouders) zielsveel van je kinderen houdt. Wat ik echter vaak merk is dat normen en waarden, eigen jeugdervaringen, wat hoort of wat moet, wat je geleerd hebt of anderen ziet doen bepalend zijn geworden in hoe je je kinderen opvoedt. Dat is meer opvoeden vanuit het hoofd en van wat je van huis uit hebt meegekregen. Iets dat weinigen van ons geleerd hebben (ik ook niet!) is om te gaan met hevige emoties. Er zo mee om te gaan dat die hevige emoties er echt mogen zijn. In al hun kracht en schoonheid. Hoe geweldig dat je kind als het hevig huilt of driftig boos is jouw boodschap voelt van ‘je bent oké’. Je kind op jonge leeftijd leren hoe zijn emmertje te legen is een cadeau voor het leven. Het geeft je kind zelfvertrouwen en een heerlijk opgeruimd gevoel!

Dit zeggen ouders die een training bij Eline volgden

Ik pluk nog elke dag de vruchten van de cursus die ik bij Eline volgde en het heeft ons gezin zoveel rust gegeven! Het was zo’n leerzame dag en we zijn echt het diepe in gegaan. Eenmaal thuis merkte ik dat ik eigenlijk meteen dit kon toepassen zonder er echt over na te denken.

Lieke Rietvelt, moeder van een zoon (3 jaar)

Het heeft me in een paar weken al minder strijd opgeleverd en een liefdevollere relatie met mijn zoon. Het was ook fijn om tijdens de cursus ervaringen van anderen te horen, die heel herkenbaar waren.

Yvonne van Peelen, moeder van een zoon (7) en dochter (3)

Veel geleerd van Eline en mede cursisten tijdens cursus over de interactie met je kind, over wat je kind daarin nodig heeft en wat je zelf inbrengt. Eline is betrokken en heeft een luisterend oor, bovendien schept ze een vertrouwlijke omgeving waar ook ruimte is voor zelfreflectie en gelachen mag worden😃

Elise Bregman-Keurentjes, moeder van 3 zonen (4,5 jr, 3 jr, 10 mnd)

Eline is iemand die goed kan afstemmen op wat ouders al in hun mars hebben en daar samen op voort borduurt. Eline heeft een grote bron van inzichten en praktische wijsheden en laat jou als ouder zelf en samen met je kind tot een oplossing komen.

Carolien Koorenhof en Desirée Perquin, moeders van 2 dochters (4 en 1 jaar)

Praktisch

Waar?               locatie in IJsselstein
Wanneer?        zaterdag 12 oktober van 10:00 – 16:30 uur
Deelnemers?   minimaal 5, maximaal 10
Kosten?            kosten voor de cursusdag inclusief voorbereidingsvragen, werkboek, koffie/thee en lunch zijn Euro 145,-.
 
Mijn algemene voorwaarden kun je hier lezen: https://ouderschapvanuitjehart.nl/algemene-voorwaarden/
Je wilt meedoen met de cursusdag op 12 oktober 2019 in IJsselstein:

 145,00Koop je kaartje

Heb je een andere vraag of twijfel je of deze cursusdag voor jou is? Bel me op 06-30940849 of stuur me een email eline@ouderschapvanuitjehart.nl