5 Redenen waarom lachen gezond is voor je gezin

lachen is gezond

lachen is gezond

Wanneer heb je voor het laatst enorm gelachen? Je weet wel…zo lachen dat je buik ervan schudt, je benen slap worden en je mond heerlijk wijd open staat. En hoe voelde je je daarna? Ik denk dat je je heerlijk ontspannen voelde. Zo’n loom prettig gevoel wat je meeneemt in het volgende wat je gaat doen die dag.

‘Waarom heet die meneer ‘Billy’?’

Ik weet nog heel goed een moment tijdens onze vorige zomervakantie dat ik enorm gelachen heb met mijn zoon. Hij lag in bed om te gaan slapen. Ik was even naast hem gaan liggen. Hij vroeg ‘waarom heet die meneer ‘Billy’?’ Ik antwoordde ‘tja, zo heet hij nu eenmaal, hoezo?’ Waarop mijn zoon antwoordt ‘nou, Billy, daar zit iets van bil in’. In ene viel het kwartje bij mij, ik kwam niet meer bij van het lachen!! Mijn zoon van 4 jaar die geheel in de fase zat van billen, piemel, plas en poep. Tja, hoe kan iemand dan een naam hebben met ‘bil’ erin?! Ik kreeg geheel de slappe lach en mijn zoon ook. Wat voelde ik mij op dat moment verbonden met hem. Samen enorm gelachen en daarna viel hij ontspannen in slaap.

Lachen is gezond! 5 redenen

Lachen is gezond want

 1. het verbetert je immuunsysteem
  tijdens het lachen maak je extra witte bloedcellen aan waardoor je een grotere weerstand hebt tegen bacteriën en virussen
 2. Je maakt minder stresshormonen aan
  door te lachen wordt de aanmaak van het stresshormoon cortisol geremd waardoor je je meer ontspannen voelt
 3. Er komen ‘feel good’ stofjes vrij
  lachen produceert meer endorfine in je hersenen die je een blij en prettig gevoel geven
 4. Het versterkt de band met je kinderen en je partner
  door samen te lachen deel je met elkaar een blij moment en voel je je emotioneel dichter bij elkaar
 5. Het maakt je aantrekkelijker (wie wil dat nou niet?!)
  Tijdens het lachen train je onbewust 20 gezichtsspieren waardoor je een blos op je wangen krijgt en gaat stralen.

Hoe klinkt dit? Goed toch?!

‘Lachen is gezond’ helpt bij angst, zorgen en boosheid

Humor is ook een effectieve manier om je kind te helpen om gevoelens van angst, zorgen of boosheid te verwerken. Door een kwinkslag, een rare beweging, een gek gezicht of opzettelijk verkeerd uitgesproken woorden kan je kind lachen en daarmee zich lekkerder in zijn vel voelen.

En door het gebruik van humor kun je als ouder je eigen gevoelens van angst, zorgen of boosheid om iets dat je kind doet luchtig brengen zodat de onderlinge sfeer ontspannen blijft.

Een paar voorbeelden

Volle zon. Zittend op een bankje bij de ijsboer. Het jongetje dat naast mij zit likt aan een bolletje ijs. “Pas op, pak hem, houdt de dief” zegt zijn moeder grappend tegen hem. Ik kijk wat er gebeurt. Het ijsje is flink aan het smelten en op deze manier moedigt de moeder haar zoontje aan om aan de onderkant te likken. (Hoe vaak hoor ik niet ‘pas op, likken, toe nou, straks is je kleding vies en mama wil niet nog meer was’.)

Na het avondeten is je kind hangerig en moe. Natuurlijk heeft je kind geen zin om te douchen maar ja, na een dagje strand wil jij wel dat hij douchet. In de badkamer kleed je hem uit en met een oude vrouwtjesstem zeg je ‘ik ben het oude badvrouwtje, kom maar eens hier jongetje, dan ga ik jou eens lekker wassen, ik heb al zo veel kindjes gewassen, wil je weten hoeveel?’. En je ziet je kind opkijken en mee doen in dit spel.

‘Lachen is gezond’ inspiratie

Wil je wat inspiratie om te lachen? Ik heb een aantal spelletjes, filmpjes en een lachmeditatie voor je bij elkaar gezet.

Grappige filmpjes van bijvoorbeeld een baby die lacht om papier dat papa scheurt en een bruid die de slappe lach krijgt bij de huwelijksvoltrekking.
http://www.lachwinkel.nl/10-filmpjes-voor-de-slappe-lach/

Sneeuwman spelletje
De bedoeling is dat je, je gezicht niet verroert terwijl de anderen je proberen aan het lachen te brengen. Alle spelers zitten in een cirkel en eentje begint met te zeggen “ha”. De volgende speler zegt er één “ha” bij, dus “ha, ha” en de volgende zegt dan “ha, ha, ha”. Dit gaat verder tot er iemand een fout maakt of begint te lachen. Deze speler verlaat het spel, en mag van buiten de cirkel de andere spelers aan het lachen brengen zonder lawaai te maken of iemand aan te raken. De speler die het langst zijn gezicht niet verroert is de sneeuwman.

Van-oor-tot-oor spelletje
Iedereen zit in een cirkel. Eén iemand verzint een zin en fluistert deze in het oor van zijn buurman. Deze moet op zijn beurt de zin in het oor van zijn buurman fluisteren. De laatste moet de zin die hij gehoord heeft hardop zeggen. Wat is het geworden? Nu mag de eerste, die de zin verzonnen had, zijn zin zeggen. Hilariteit alom daar de zinnen heel verschillend zijn.

Een lachmeditatie van 7:43 minuten met prachtige foto’s.
https://www.youtube.com/watch?v=XEr3NfLa0Uo

Hoe vaak lach jij en waar lach je om? Gebruik je wel eens humor om gedoe binnen je gezin te voorkomen of op te lossen? Ik ben benieuwd! Schrijf hieronder je reactie.

Photo Credit: apdk via Compfight cc

Aanmelden opvoedtips Ouderschap vanuit je Hart

Geef je reactie

*