fbpx

Introductie en toelichting bij de mini-cursus

In deze module ga ik je het 1 en ander vertellen over hoe de mini-cursus ‘dat je kind beter luistert’ is opgebouwd en waar je alles kan vinden. Hieronder vind je 3 videolessen:

  • video 1: Introductie van de cursus
  • video 2: Uitleg en toelichting over opvoeden zonder straffen en belonen
  • video 3: ‘Wie is Eline?’ waarin ik wat meer vertel over mezelf en mijn praktijk Ouderschap vanuit je Hart

Werkboek en artikelen

Bij de cursus zijn een werkboek waar de opdrachten in staan en een aantal artikelen ter inspiratie en verdieping.

Waar vind je deze materialen? Als je op de homepagina van de cursus bent zie je bovenin een kopje ‘Materialen’. Zie het plaatje hieronder. Als je op de homepagina bent, klik dan op ‘Materialen’ en je krijgt alle materialen te zien.

Welke materialen zijn er?

  • Het werkboek. Hierin vind je de opdrachten waar ik naar verwijs in de verschillende modules. Je kunt het werkboek printen zodat je de opdrachten die erin staan kunt maken.
  • Een poster die een samenvatting geeft van de cursus. Misschien fijn om te printen en ergens op te hangen waar je het regelmatig ziet.
  • Een artikel dat ik geschreven heb over ‘Straffen en belonen, waarom ik er geen voorstander van ben’
  • Het e-book ‘3 redenen waarom straffen en belonen niet werkt’.

3 Videolessen (20 min. kijktijd)

Video (6 min.) Introductie van de cursus

Opdracht

In het werkboek vind je opdracht 1 ‘Er is een wonder gebeurd’. Maak deze opdracht.

Video (9½ min.) Uitleg en toelichting over opvoeden zonder straffen en belonen

Aware Parenting

Ik werk vanuit de Aware Parenting opvoedingsfilosofie. Sinds december 2016 ben ik door Dr. Aletha Solter gecertificeerd als Aware Parenting trainer en coach. Sinds 2022 ben ik ook gecertificeerd als level 2 Aware Parenting trainer. Dit betekent dat ik ouders en professionals kan opleiden in Aware Parenting.

Aware Parenting is een praktische opvoedingsfilosofie ontwikkeld door de Amerikaans-Zwitserse psychologe Dr. Aletha Solter (California, USA).

Aware Parenting bestaat uit drie bouwstenen:

  1. Hechtingsbevorderend ouderschap
  2. Democratische discipline oftewel opvoeden zonder straffen en belonen
  3. Kinderen helpen herstellen van stress en trauma door ontlading van emoties.

Deze manier van opvoeden is voor alle leeftijden: van baby’s die net geboren zijn tot en met kleuters, kinderen, tieners, pubers en volwassen kinderen.

Liefdevol opvoeden met oog en begrip voor de behoeftes en het onvermogen van je kind. Kinderen hebben nog zo ontzettend veel te leren, zowel motorisch, cognitief, emotioneel als sociaal.

Aware Parenting reikt je de mogelijkheden aan om op een warme ondersteunende manier je kind te begeleiden in dit leren. Ook (of misschien wel juist ook) wanneer je kind ongewenst, onvriendelijk of onhandig gedrag laat zien. Juist op die momenten heeft je kind je het hardste nodig.

Opdracht

Maak opdracht 2 uit het werkboek ‘Past deze opvoedingsfilosofie bij jou?’

Video (5 min): ik vertel wat meer over mezelf, wie is Eline?

Op mijn website heb ik een pagina waar je wat meer kan lezen over mij. Daarin vertel ik onder andere hoe het komt dat ik gekozen heb voor ouders en opvoeden. Dit is de link naar de pagina https://ouderschapvanuitjehart.nl/over-mij/