3 Levenslessen van je vervelen

jongen verveeld zw-wVakantie, vrij, om te doen wat je wil. Maar je kind weet niet altijd wat te doen. Je kind verveelt zich ook wel eens. Wat doe jij dan als vader of moeder? Ga je iets bedenken voor je kind? Of laat je je kind met rust zodat het zelf wat gaat bedenken?

Hierbij een gesprek met mijn zoon:
Ik ‘verveel je je wel eens?’
Zoon ‘ja, soms’
Ik ‘en wat voel je dan in je lijf?’
Zoon ‘dat het kriebelt
Ik ‘waar in je lijf voel je dat?’
Zoon ‘hier’ en wrijft over zijn buik
Ik ‘wat doe je dan?’
Zoon ‘zitten
Ik ‘en komt er dan iets?’
Zoon ‘soms wel’
Ik ‘en als er niets komt, wat doe je dan?’
Zoon ‘nadenken
Ik ‘en vraag je dan wel eens: mama, wil je met mij spelen?’
Zoon ‘JA’ en glundert.

Sommige kinderen komen tijdens de vakantie niet toe aan vervelen omdat ze daar de tijd niet voor hebben. Je kind gaat bijvoorbeeld op voetbal- of scoutingkamp, of jullie gaan zelf op vakantie met animatie ter plekke of je kind logeert bij opa en oma die er met je kind op uit trekken.

Wat kan je kind leren van zich vervelen? 3 Levenslessen van je vervelen:

 1. Je kind leert wat hem echt interesseert.

Wanneer je kind zich verveelt en op zoek gaat naar iets te doen ontdekt je kind wat hij écht leuk vindt om te doen.

 1. Je kind kan nadenken over het leven.

Je vervelen is voor je kind een kans om na te denken over het leven in plaats van er doorheen te bewegen.

 1. Je kind wordt zelfstandiger.

Doordat je kind nadenkt over wat het dan zal gaan doen groeit de zelfstandigheid van je kind.

Tips:

 • Erken het gevoel van je kind met opmerkingen als ‘ja, je verveelt je, dat kan gebeuren’.
 • Wil het niet meteen voor je kind oplossen, laat je kind maar even.
 • Laat je kind aan het begin of ergens tijdens de vakantie een lijstje maken van alle dingen die je kind zou willen doen in de vakantie. Wanneer je kind zich verveelt kun je zeggen: en je lijstje? Geeft dat ideeën?
 • Zorg dat je kind voldoende tijd heeft om zichzelf te vermaken en dus ook om zich te vervelen.

Verveelt jouw kind zich wel eens? En wat doe jij? Ik ben benieuwd! Schrijf hieronder je reactie.

Aanmelden opvoedtips Ouderschap vanuit je Hart

Reacties

 1. Mijn kind (4 jr) heeft sinds een paar maanden de ipad echt ontdekt. Hij kan er uren mee bezig zijn. Dus we sturen hem een beetje na de berichten dat je ogen na 20 min even van het scherm af moeten. Hij begrijpt nog niet helemaal wat 20 minuten zijn maar soms zegt hij trots na een uur….de 20 min zijn voorbij. Ik leg hem even weg, haha.
  Twee keer vroeg ik voor de grap toen hij weer met de ipad bezig was of hij een spelletje met me wilde doen. En twee keer enthousiast, JA! Ik was eigenlijk verbaast. Zou het op de ipad spelen het nieuwe vervelen kunnen zijn? Misschien niet bij de eerste 2 spelletjes maar wel na een uur of zo? In mijn ogen lijkt hij bezig te zijn (dus kan ik ook wat doen) maar blijkbaar wacht hij tot ik klaar ben met mijn ding. Alleen bovenstaande punten van wat hij leert uit verveling gaan dan niet op hoewel hij inmiddels wel kaart kan lezen door dat spelletje.

  • Interessant wat je schrijft. Schermpjes kunnen voor kinderen (en volwassenen hebben die ook) een manier zijn om hun verveling, hangerigheid mee op te lossen. Zo’n scherm blijft actief en houd je bezig. Je hoeft dan zelf niet te verzinnen ‘wat zal ik nu eens gaan doen’.

Geef je reactie

*