Hoe machteloos je je voelt als je kind niet luistert

straffen en belonenLaatst sprak ik een moeder die een training had gevolgd. Zij voelde zich machteloos omdat ze niet wist hoe met de driftbuien van haar kind om te gaan. De interactie tussen haar en haar kind zat in een negatieve spiraal. Hoe kom je daar uit? Om wanhopig van te worden! Vandaar die training.

Time-out stoeltje: straf of niet?

Wat zij onder andere op deze training had geleerd was om haar kind op een time-out stoeltje te zetten wanneer hij boos was. En dat je dan tegen je kind zei ‘dit is geen straf maar zo kun je even rustig worden’.

Hum, zou dat werken? Dus dat vroeg ik aan haar. Misschien kun je al raden wat haar antwoord was…nee, het werkte niet. Het werkte eerder averechts. Haar kind werd bozer, wilde niet op het stoeltje zitten en het duurde nog langer om de sfeer om te buigen naar gezellig.

Ik hoorde een diepe zucht.

Kind voelt het als straf

Ik vroeg haar of ze dacht dat haar kind het wel of niet als een straf ervaarde om op het time-out stoeltje te gaan zitten. Ze keek me aan en wist het eigenlijk niet.

Wel, gezien de reactie van het kind is het een straf. Het kind ervaart dit als een straf om 2 redenen. Allereerst, wij zijn kuddedieren en zijn graag bij elkaar. Als je op een stoeltje apart wordt gezet wordt je afgescheiden van je kudde. Dat is niet fijn. Ten tweede wordt het kind apart gezet als het boos is. Eigenlijk krijgt het kind van jou dan de boodschap ‘boos zijn is niet okay’. Als dat geen straf is…

We schieten in ons hoofd

Het vervelende is dat wanneer we boos zijn op ons kind omdat het niet luistert, driftig is, zijn zusje plaagt, doet wat niet mag, enzovoorts dat wij dan in ons hoofd schieten. We beginnen bevelen te geven, gaan ‘nee, niet doen’ roepen en noemen 10 redenen op waarom iets niet mag. In dat hoofd van ons zit echter niet de oplossing. Het zorgt er eerder voor dat we verder uit contact raken.

Blijf in je hart

Blijf in je hart, ontspan (hoe moeilijk dat ook is) en ga gelijkwaardig met je kind om. Hierdoor blijf je emotioneel en fysiek dat lijntje houden met je kind. Je kind voelt zich gehoord en gezien, het gedoe is eerder opgelost en jij voelt je minder machteloos.

Ben benieuwd of deze blog je een ‘aha’ moment geeft over opvoeden met straffen. Hoe stuur jij het gedrag van je kind? Fijn als je het hieronder met me deelt!

Aanmelden opvoedtips Ouderschap vanuit je Hart

 

Reacties

  1. Hmmm. Ik volg het wel hoor, zorgen voor meer verbinding. Maar wat als er op broer/zus geschopt of geslagen wordt en andere pijnlijke of schadelijke dingen ?

    • Dan natuurlijk meteen ingrijpen: elkaar pijn doen of iets stuk maken is NEE. De manier waarop je ingrijpt daar gaat het om. Vanuit je hoofd is meer je stem verheffen, je kinderen stevig bij de arm nemen en uit elkaar halen, dingen zeggen als ‘kappen hiermee/ wat is dit voor gedoe met jullie?’, weinig aankijken, boos gezicht, je kind naar zijn kamer sturen. Vanuit je hart is meer je kind aankijken en desnoods zeggen ‘kijk me aan’, duidelijk maar zonder schreeuwen zeggen dat dit niet kan, we gaan zo niet met elkaar om. Eventueel fysiek tussen de ruziënde kinderen gaan staan. Ze allebei naar een kant van de kamer sturen om even af te koelen. Als er meer lucht komt in gesprek gaan ‘wat gebeurt er? waar gaat deze ruzie over?’.
      Helpt je dit?

Geef je reactie

*