De voordelen van jouw ‘drukke’ kind

voordelen druk kindHoor je het jezelf wel eens zeggen tegen je kind?

‘Wat ben je weer druk vandaag’ of ‘doe eens rustig’.

En hoor je dat wanneer je het zegt je toon vaak geïrriteerd is? Of dat je er diep bij zucht? Dat je spanning in je lijf voelt?

Wij ouders (jij ook?!) noemen het ‘druk’. Kinderen noemen zichzelf niet ‘druk’. Nee, ze zijn aan het spelen, ze zijn aan het zingen (en dus niet aan het gillen), ze leven zich uit. En dat gaat gepaard met bewegingen en geluid.

Laten we een ander woord geven aan ‘druk’; een woord dat meer positiviteit oproept. Wat dacht je van ‘energiek’. Dat klinkt toch meteen anders?!

Energiek is ook een prachtig ‘joie de vivre’: kinderen kunnen zo uitbundig genieten van alles en zo intens alles beleven.

Dus wat zijn de voordelen van het hebben van energieke kinderen?

 • Ze hebben zin in het leven en dat stralen ze uit.
 • Ze zijn energiek en ondernemend.
 • Ze vinden het heerlijk om te rennen en klimmen en zijn daarom ook graag buiten.
 • Ze zijn snel enthousiast en voor iets te porren.
 • Ze staan vooraan als er wat gebeurt en slurpen alles op wat ze zien en horen.
 • Ze hebben vaak veel fantasie en verzinnen de heerlijkste verhalen.
 • Ze maken van het saaiste feest een leuke middag.
 • Ze zijn vaak empathisch en leggen je handdoek alvast klaar als jij aan het douchen bent.
 • Ze lachen om de kleinste dingen en maken het zo gezellig.

En waar geniet jij van bij je energieke kind?

Kom je graag buiten en neemt je kind daarin het voortouw?

Kom je wel eens moe thuis en smelt je dan wanneer je kind je schoenen uittrekt of je zware tas naar binnen draagt?

Geniet je van alle verhalen die je kind je vertelt?

Ben je stiekem blij dat je kind een grapje maakt op die saaie lunch en zo het ijs breekt?

HEERLIJK! Wat een voordelen heeft zo’n ‘druk’ kind hé!

Laten we blijven genieten van onze energieke kinderen!

En wanneer we ergens een vader, moeder, buurman, buurvrouw, opa, oma, juf of meester horen zeggen ‘wat ben je druk’, laten we dan met een brede glimlach antwoorden ‘heerlijk zo’n energiek kind hé’.

Hoe ervaar jij je kind? Druk of energiek? Ik ben benieuwd! Schrijf hieronder je reactie.

Aanmelden opvoedtips Ouderschap vanuit je Hart

Reacties

 1. Mijn dochter van bijna 4 is ook zo’n heerlijk energiek kind. Ja, ze wordt wel eens bestempeld als druk. Net als ikzelf trouwens. Jammer dat er aan dat woord iets van negativiteit kleeft. Ik heb nog wel eens het gevoel mezelf te moeten verdedigen. No more. En datzelfde geldt voor mijn vrolijke energieke dochter!

  • Hoi Femke, ik herken wat je zegt dat ‘druk’ negatief wordt bedoeld. Heerlijk dat jij van je energieke dochter geniet!
   Veel plezier, Eline

 2. Hallo allemaal. Ook wij hebben een heerlijke energiek jongen van bijna 3. Hij kan de hele dag door zingen, springen, kletsen, spelen enz. En inderdaad heel herkenbaar dat mensen zeggen ‘joh, wat is hij druk, heeft hij geen ADHD of zo’, dan zeggen wij ook heel trots ‘het is een GEZOND kind’.

 3. ik ervaar het als druk als ik zelf moe ben en als heerlijk energiek als ik zelf wel de energie heb om erin mee te gaan. leuk artikel om mezelf er aan te herinneren dat niet mijn kind verandert, maar enkel ikzelf en mijn perceptie.

 4. Hallo!

  Mijn zoon van drie staat elke dag op met een glimlach en klaar voor de dag. Hij zou de dag rennend en springen kunnen doorbrengen en zal nooit nee zeggen om wat te gaan doen. Stilzitten is iets wat wij niet vaak doen. Ik vind hem heel open, sociaal en heerlijk tevreden met zichzelf. Bijna dagelijks krijgt hij te horen dat hij zo druk is en tegen mij dat hij vast goed zal slapen die dag, soms ben ik bang dat hij van anderen de indruk krijgt dat zijn houding en gedrag niet voldoen aan de wensen van de buitenwereld en dat vind ik erg vervelend voor hem. Ook al moet hij in sommige situaties zich wel kunnen aanpassen en aanvoelen wanneer je bijvoorbeeld liever even niet keihard zingend binnenkomt.

  • Heerlijk een kind dat zo blij in het leven staat. Wat je zegt, wel belangrijk dat je zoon gaat leren waar het wel en waar het niet kan. Gelukkig is hij drie dus hij heeft nog heel veel tijd om dit te leren 🙂

Geef je reactie

*