fbpx

Hoe kan mijn kind zijn zelfvertrouwen vergroten?

Hoe kan mijn kind zijn zelfvertrouwen vergroten?

Zodat mijn kind steviger in zijn schoenen staat.

Zodat mijn kind minder verlegen is in contact met anderen.

Zodat mijn kind wel naar de top van het klimrek durft te klauteren.

En hoe kan ik als ouder mijn kind daarbij helpen?

Is dit iets wat jou bezig houdt? Vraag je je af en toe af wat nou wel helpt zodat je kind zijn zelfvertrouwen kan vergroten? Lees over de twee grootste misvattingen en wat je wel kunt doen als ouder.

MISVATTING ÉÉN   veilige hechting als baby heeft niets te maken met zelfvertrouwen als kind

Het omgekeerde is waar: hoe veiliger een baby aan zijn ouders is gehecht, hoe meer zelfvertrouwen het zal hebben als kind. Veilige hechting gaat namelijk over de behoefte van je baby aan veiligheid.

Wanneer jij als mama/papa reageert op de behoeftes van je baby zoals ‘ik heb honger, ik ben moe, ik heb een vieze luier’ leert je kind dat het kan vertrouwen op zijn ouders en daarmee wordt de basis-veiligheid in zichzelf opgebouwd.

Deze basis-veiligheid bij je baby zorgt ervoor dat hij als kind een dosis zelfvertrouwen heeft waarmee hij de wereld om zich heen durft te ontdekken.

MISVATTING TWEE   je kind moet zelfvertrouwen uit zichzelf halen

Onzin! Wanneer jouw kind een stukje basis-veiligheid in zichzelf mist (om welke reden dan ook) dan kan hij het ook niet uit zichzelf halen! Wat er niet in zit, kun je er ook niet uithalen.

Nu kan het zijn dat je kind geen baby meer is waardoor de fase van hechting achter je ligt. Niet getreurd. Je kunt van alles doen in het hier en nu.

Vermoed jij dat je kind wat minder zelfvertrouwen heeft?

Omdat je kind in groepen nauwelijks iets durft te zeggen, het weinig oogcontact maakt, het eng vindt ergens op te klimmen of af te springen, verlegen is bij nieuwe mensen, op visite niet als eerste naar binnen wil stappen, gaat blozen als er direct een vraag aan hem wordt gesteld, op verjaardagsfeestjes aan jou geplakt zit of alleen in een hoekje gaat spelen, niet alleen naar de bakker durft om een brood te kopen, liever niet op zwemles gaat…..?

VIA JOU kan je kind zijn zelfvertrouwen vergroten

Wanneer je kind een stukje basis-veiligheid mist ben jij, de mama of de papa, degene die hem veiligheid kan geven. In jouw buurt voelt je kind zich veilig waardoor je kind via het contact met jou zijn eigen zelfvertrouwen kan vergroten.

Hoe kun je dit doen?

  • Accepteer dat jouw kind niet zo’n durfal is die overal op afstapt.
  • Zeg er niets van wanneer je kind bijvoorbeeld iemand een hand geeft maar de persoon niet aankijkt. Doe liever het tegenovergestelde en geef je kind een compliment ‘fijn dat je meneer Jansen een hand geeft’.
  • Houdt de hand van je kind vast, loop mee of doe mee bij nieuwe mensen of nieuwe situaties. Doe dit ook als je kind op een leeftijd is waarbij eigenlijk verwacht wordt dat het kind het alleen kan doen.

Herken je deze twee misvattingen? Wat doe jij om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten? Schrijf hieronder je reactie. Ik ben benieuwd!

Heb ik je wakker geschud? Had je een a-ha moment? Wil je meer tips over opvoeden zonder straffen en belonen?
Meld je aan en je ontvangt ze gratis elke week in je mailbox.

Aanmelden opvoedtips

Wekelijks een email met opvoedtips over opvoeden zonder straffen en belonen

Gratis e-book

Over mij

Ben je benieuwd wie ik ben en hoe het komt dat ik mij zo gedreven voel in ouders inspireren over opvoeden zonder straffen en belonen? Hier lees je meer.

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je kind blijft zeuren of luistert niet. Je voelt dat je geduld op raakt. En dan val je uit tegen je kind. Ervaar jij dat je geduld bewaren soms een gevecht met jezelf is? Mij overkomt het heus wel eens. En na mijn…

Lees meer
Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Laatst dacht ik weer aan deze vraag die een moeder in mijn praktijk stelde “we gaan met de hele familie een weekend weg en verblijven in 1 huis met elkaar. Iedereen heeft een eigen manier van opvoeden. Hoe houd je het leuk?” Ik krijg…

Lees meer

Wil jij ook opvoeden zonder straffen en belonen?

Meld je dan aan voor mijn wekelijkse opvoed-tips per mail en ontvang ook mijn gratis e-book met 3 redenen waarom straffen en belonen niet werkt.

Super, het e-book komt naar je toe! Mijn email zit in je inbox (of check je spam).