fbpx

Word je radeloos van de driftbuien van je kind? Bekijk boosheid eens van de zonnige kant!

Word je radeloos van de driftbuien van je kind? Bekijk boosheid eens van de zonnige kant!

Ben je ook moe van elke keer weer geschreeuw, boosheid en strijd met je kind?

Welke ouder herkent dit? Ik wel!

Wat ik veel hoor in gesprek met ouders, lees op de verschillende forums en ook zelf ervaren heb is dat 3 tot 5 jarigen vaak een periode hebben waarin zij over van alles en nog wat boos worden. En dan boos worden met schreeuwen, gillen, jou slaan en schoppen, spullen stuk gooien. Ze zijn niet meer voor rede vatbaar…lijkt het.

Niet leuk hé.

Daar gaat weer een gezellig-samen-aan-tafel-eten-moment… niet gezellig.

Of je kind gaat zonder verhaaltje en dikke knuffel naar bed…geen leuk einde van de dag.

Of het bezoek aan opa en oma eindigt plots en met je gezin stap je de auto in naar huis …jammer.

Vraag aan jou: wat zeg jij tegen je kind als hij of zij in een boze bui uitbarst?

Wat ik vaak zie en hoor is dat ouders niet willen dat hun kind boos wordt. Ik hoor ze zeggen:

‘Je hoeft niet zo boos te doen.’

‘Trek niet zo’n boos gezicht.’

‘Hier hoef je niet boos om te worden.’

De verborgen boodschap die je je kind met dit soort opmerkingen meegeeft is dat boos zijn fout is. Terwijl boosheid een geweldige emotie is! Het geeft kracht, je maakt duidelijk waar je voor staat, de ander hoort je. Geweldig toch?!

Dus de emotie boosheid wil je je kind niet afnemen. Iedereen is wel eens boos, jij toch ook?

Waar je wel radeloos van wordt is het gedrag dat bij die boosheid hoort: gillen, jou slaan en schoppen, schreeuwen, spullen stuk maken. Dit gedrag wil je niet. Je kind mag best zijn boosheid uiten maar het huis hoeft niet afgebroken te worden en het is niet acceptabel dat broertjes, zusjes of jezelf met de nodige blauwe plekken rondlopen.

 ‘De emotie boosheid is okay, het gedrag is niet okay’

Wat helpt om zelf niet radeloos te worden van de driftbuien van je kind is dat je tegen je zelf zegt ‘het is prima als mijn kind boos is, echter, het gedrag dat mijn kind daarbij laat zien wil ik niet’.

Dat is de eerste stap die je hebt gemaakt om zelf minder radeloos te zijn. Door als ouder zelf te accepteren dat je kind boos mag zijn krijg je wat meer lucht. Lucht om naar het gedrag te gaan kijken. Hoe ga je met het gedrag van je kind om als hij in een driftbui uitbarst?

 Een aantal tips:

–       Haal zelf eens flink adem, kijk naar je kind en denk zelf ‘mijn kind mag boos zijn, dat is okay’. Probeer zo zelf wat rustiger te worden.

–       Erken de emotie van je kind en zeg tegen je kind ‘ik zie dat je boos bent’. Stel dat je kind dit ontkent ‘ik ben niet boos’ dan kun je vragen ‘wat is er dan? je praat harder, je gooit met je schoenen, je bent niet boos, wat is er dan?’.

–       Die boosheid zit in je kind en moet eruit. Welk gedrag vind je wel acceptabel? Zoek naar alternatieven voor je kind. Bijvoorbeeld: ophouden met in mijn oren schreeuwen, je mag wel op de gang schreeuwen. Of: ophouden met je schoenen door de kamer gooien, je mag wel je knuffels door de kamer gooien. Of: ophouden met mij slaan, sla maar op dit kussen (dat jij voor je kind ophoudt).

–       De laatste tip is misschien een moeilijke tip. Ook als je kind boos is en op dat moment niet lekker in zijn vel zit dan nog wil hij graag bij je zijn. Afhankelijk van hoe boos je kind is kun je zien of je je kind kan vasthouden of optillen of vlak bij je kind op zijn ooghoogte gaan zitten.

Voorbeeld van een situatie

Een klein voorbeeld dat ik zelf meemaakte afgelopen week met mijn zoontje van vier. Het was einde van de middag en dat is niet zijn beste moment van de dag. Hij is moe van school, van spelen met een vriendje, van alle indrukken van de dag. Zoon zegt ‘ik wil een snoepje’. Mijn antwoord ‘nee, want we gaan zodadelijk eten’. Het hek is van de dam. Als een mantra met luide jengelstem zegt hij steeds weer ‘ik wil een snoepje!’. Ik heb hem opgetild en vastgehouden en hij is zo’n 10 minuten doorgegaan met ‘ik wil een snoepje!’ Ik heb niet gesust en 1 of 2 keer gezegd ‘mama heeft nee gezegd, we gaan zo eten’ en ‘ja, ik hoor dat jij een snoepje wilt’. Na die 10 minuten was het over. Hij ging spelen en vroeg niet meer om een snoepje. En ik ben gaan koken.

En heb je het wel eens van de zonnige kant bekeken? ….Dat je kind jou een groot compliment geeft als hij bij jou boos wordt…zo veilig voelt je kind zich bij jou dat hij boos durft te worden!

En helpen deze tips om beter om te kunnen gaan met de driftbuien van je kind en zelf er minder radeloos van te worden? Schrijf hieronder je reactie. Ik lees het graag.

Heb ik je wakker geschud? Had je een a-ha moment? Wil je meer tips over opvoeden zonder straffen en belonen?
Meld je aan en je ontvangt ze gratis elke week in je mailbox.

Aanmelden opvoedtips

Wekelijks een email met opvoedtips over opvoeden zonder straffen en belonen

Gratis e-book

Over mij

Ben je benieuwd wie ik ben en hoe het komt dat ik mij zo gedreven voel in ouders inspireren over opvoeden zonder straffen en belonen? Hier lees je meer.

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je kind blijft zeuren of luistert niet. Je voelt dat je geduld op raakt. En dan val je uit tegen je kind. Ervaar jij dat je geduld bewaren soms een gevecht met jezelf is? Mij overkomt het heus wel eens. En na mijn…

Lees meer
Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Laatst dacht ik weer aan deze vraag die een moeder in mijn praktijk stelde “we gaan met de hele familie een weekend weg en verblijven in 1 huis met elkaar. Iedereen heeft een eigen manier van opvoeden. Hoe houd je het leuk?” Ik krijg…

Lees meer

Wil jij ook opvoeden zonder straffen en belonen?

Meld je dan aan voor mijn wekelijkse opvoed-tips per mail en ontvang ook mijn gratis e-book met 3 redenen waarom straffen en belonen niet werkt.

Super, het e-book komt naar je toe! Mijn email zit in je inbox (of check je spam).