Word je radeloos van de driftbuien van je kind? Bekijk boosheid eens van de zonnige kant!

kind kijkt boos

ik ben boos!

Ben je ook moe van elke keer weer geschreeuw, boosheid en strijd met je kind?

Welke ouder herkent dit? Ik wel!

Lees hier hoe je zelf de zonnige kant van boosheid kan zien…en er zelf niet radeloos van wordt.

Wat ik veel hoor in gesprek met ouders, lees op de verschillende forums en ook zelf ervaren heb is dat 3 tot 5 jarigen vaak een periode hebben waarin zij over van alles en nog wat boos worden. En dan boos worden met schreeuwen, gillen, jou slaan en schoppen, spullen stuk gooien. Ze zijn niet meer voor rede vatbaar…lijkt het.

Niet leuk hé.

Daar gaat weer een gezellig-samen-aan-tafel-eten-moment… niet gezellig.

Of je kind gaat zonder verhaaltje en dikke knuffel naar bed…geen leuk einde van de dag.

Of het bezoek aan opa en oma eindigt plots en met je gezin stap je de auto in naar huis …jammer.

Vraag aan jou: wat zeg jij tegen je kind als hij of zij in een boze bui uitbarst?

Wat ik vaak zie en hoor is dat ouders niet willen dat hun kind boos wordt. Ik hoor ze zeggen:

‘Je hoeft niet zo boos te doen.’

‘Trek niet zo’n boos gezicht.’

‘Hier hoef je niet boos om te worden.’

De verborgen boodschap die je je kind met dit soort opmerkingen meegeeft is dat boos zijn fout is. Terwijl boosheid een geweldige emotie is! Het geeft kracht, je maakt duidelijk waar je voor staat, de ander hoort je. Geweldig toch?!

Dus de emotie boosheid wil je je kind niet afnemen. Iedereen is wel eens boos, jij toch ook?

Waar je wel radeloos van wordt is het gedrag dat bij die boosheid hoort: gillen, jou slaan en schoppen, schreeuwen, spullen stuk maken. Dit gedrag wil je niet. Je kind mag best zijn boosheid uiten maar het huis hoeft niet afgebroken te worden en het is niet acceptabel dat broertjes, zusjes of jezelf met de nodige blauwe plekken rondlopen.

 ‘De emotie boosheid is okay, het gedrag is niet okay’

Wat helpt om zelf niet radeloos te worden van de driftbuien van je kind is dat je tegen je zelf zegt ‘het is prima als mijn kind boos is, echter, het gedrag dat mijn kind daarbij laat zien wil ik niet’.

Dat is de eerste stap die je hebt gemaakt om zelf minder radeloos te zijn. Door als ouder zelf te accepteren dat je kind boos mag zijn krijg je wat meer lucht. Lucht om naar het gedrag te gaan kijken. Hoe ga je met het gedrag van je kind om als hij in een driftbui uitbarst?

Aanmelden nieuwsbrief Ouderschap vanuit je Hart

 

 Een aantal tips:

–       Haal zelf eens flink adem, kijk naar je kind en denk zelf ‘mijn kind mag boos zijn, dat is okay’. Probeer zo zelf wat rustiger te worden.

–       Erken de emotie van je kind en zeg tegen je kind ‘ik zie dat je boos bent’. Stel dat je kind dit ontkent ‘ik ben niet boos’ dan kun je vragen ‘wat is er dan? je praat harder, je gooit met je schoenen, je bent niet boos, wat is er dan?’.

–       Die boosheid zit in je kind en moet eruit. Welk gedrag vind je wel acceptabel? Zoek naar alternatieven voor je kind. Bijvoorbeeld: ophouden met in mijn oren schreeuwen, je mag wel op de gang schreeuwen. Of: ophouden met je schoenen door de kamer gooien, je mag wel je knuffels door de kamer gooien. Of: ophouden met mij slaan, sla maar op dit kussen (dat jij voor je kind ophoudt).

–       De laatste tip is misschien een moeilijke tip. Ook als je kind boos is en op dat moment niet lekker in zijn vel zit dan nog wil hij graag bij je zijn. Afhankelijk van hoe boos je kind is kun je zien of je je kind kan vasthouden of optillen of vlak bij je kind op zijn ooghoogte gaan zitten.

 Voorbeeld van een situatie

Een klein voorbeeld dat ik zelf meemaakte afgelopen week met mijn zoontje van vier. Het was einde van de middag en dat is niet zijn beste moment van de dag. Hij is moe van school, van spelen met een vriendje, van alle indrukken van de dag. Zoon zegt ‘ik wil een snoepje’. Mijn antwoord ‘nee, want we gaan zodadelijk eten’. Het hek is van de dam. Als een mantra met luide jengelstem zegt hij steeds weer ‘ik wil een snoepje!’. Ik heb hem opgetild en vastgehouden en hij is zo’n 10 minuten doorgegaan met ‘ik wil een snoepje!’ Ik heb niet gesust en 1 of 2 keer gezegd ‘mama heeft nee gezegd, we gaan zo eten’ en ‘ja, ik hoor dat jij een snoepje wilt’. Na die 10 minuten was het over. Hij ging spelen en vroeg niet meer om een snoepje. En ik ben gaan koken.

En heb je het wel eens van de zonnige kant bekeken? ….Dat je kind jou een groot compliment geeft als hij bij jou boos wordt…zo veilig voelt je kind zich bij jou dat hij boos durft te worden!

En helpen deze tips om beter om te kunnen gaan met de driftbuien van je kind en zelf er minder radeloos van te worden?

Ik hoor graag van je of je mijn tips hebt toegepast en wat het jou en je kind heeft gebracht. Schrijf hieronder je reactie. Ik ben reuze benieuwd.

Succes met de zonnige kant van de boosheid van je kind!

Photo Credit: GerryT via Compfight cc

Aanmelden nieuwsbrief Ouderschap vanuit je Hart

Reacties

 1. Hallo,

  Ik vind dit zo moeilijk om toe te passen. We hebben twee jongens van 4 en 2 jaar. Beiden hebben een behoorlijk eigen willetje en als ze boos zijn dan wordt ik geslagen (dat doet de oudste) of ze gaan liggen schreeuwen op de grond van de supermarkt (dat doet de jongste). Dan vind ik het toch erg lastig om zelf rustig te blijven.
  En wat moet ik doen als mijn twee jarige op de grond in de supermarkt ligt? (of thuis op de grond in de keuken omdat mama zei dat hij geen snoepje mag omdat we zo gaan eten).
  Nu negeer ik het maar. Want tegen hem praten als hij zo aan het huilen/schreeuwen is, heeft echt geen nut. Hem oppakken en een knuffel geven lukt haast niet, want hij houd zich dan helemaal slap of wurmt zich uit mijn omhelzing… zucht.
  Gewoon “nee” (met uitleg waarom niet) accepteert hij niet. En direct luisteren doen ze ook niet. Ze zijn allebei eigenlijk best brutaal, en daar heb ik moeite mee.
  Ik zou echt willen dat de sfeer in huis wat positiever zou zijn en dat er niet zo veel geschreeuwd en gehuild zou worden door de kinderen (om hun zin te krijgen).

  Vragen waarom hij (4 jaar) boos is heeft geen zin als hij zo boos is. Dan krijg ik echt geen antwoord. Ik krijg dan eerder nog een klap of een schreeuw of een boze blik of een naar woord naar mijn hoofd geslingerd. En dat wil ik niet! Hij mag best boos zijn. Maar wat moet ik doen als hij zijn gedrag niet aanpast? Hoe laat ik hem zijn gedrag aanpassen?

  Echt, ik wil het graag positiever, maar weet even niet waar ik het zoeken moet.

  Hoe ik moet reageren als ik ‘zo goed en positief reageer’ en dan toch nog een klap, sneer, boze blik, schreeuw of naar woord naar m’n hoofd geslingerd krijg…

  • Beste Gea,

   Zo te lezen vragen je zoons heel wat van je. Ik zou met je oudste eens op een rustig moment om de tafel gaan zitten om regels te maken over wat wel mag en wat niet mag als hij boos is. Het handigst is een moment te kiezen wanneer zo’n boze situatie net is geweest zodat je die situatie als bruggetje kan gebruiken. Regels over wat wel mag (je mag boos zijn, je mag met je voeten stampen, je mag een kussen op de grond gooien….). En regels over wat niet mag (mama (of wie dan ook) slaan, nare woorden zeggen…). En zet de regels (kan ook als tekeningen) op papier en hang ze overal zichtbaar op. Betrek je zoon door hem ook te laten tekenen en mee te denken over oplossingen. De volgende keer wanneer hij boos wordt kun je naar de regels wijzen en ze benoemen (wat wel, wat niet). Je zoontje van 2 jaar is mogelijk nog te jong hiervoor maar laat hem meekijken dan krijgt hij het ook mee.

   Wat betreft je zoontje die op de grond gaat liggen schreeuwen: dat doet je zoontje omdat hij nog niet weet hoe hij anders zijn boosheid kan uiten over ‘geen snoepje’. Misschien zou je door je hurken kunnen gaan bij hem en iets zeggen als ‘jij wilt een snoepje en mama zegt nee, dat is niet leuk, stomme mama he, maar ja, vlak voor het eten snoepen we niet’. Je erkent zijn boze gevoel en je blijft bij je grens.

   Je schrijft ‘dan vind ik het toch echt lastig om zelf rustig te blijven’. Wat maakt dat jij het moeilijk vindt om rustig te blijven? Ik zou je daar graag bij willen helpen en ook met de boze buien van je zoons. Als je dat wilt, neem dan contact met me op.
   Veel succes en wijsheid gewenst! Eline

Geef je reactie

*