fbpx

Hoe voel jij je als je straft of beloont?

Hoe voel jij je als je straft of beloont?

Straffen en belonen. Ik praat er elke dag over met ouders. Wat valt er veel over te zeggen en wat valt er vooral ook veel over te voelen.

Hoe voel jij je als je straft of beloont?

Hoe zit dat bij jou? Hoe voel jij je als je je kind meer groente wilt laten eten en daarom je kind verleidt met ‘daarna mag je een extra stukje vlees’? Wat ik ook veel hoor is dat ouders het heel moeilijk vinden als hun kind gaat schoppen en slaan (wat natuurlijk ook niet leuk is ☹️).

Zelf ‘kortsluiting’

Een moeder vertelde me dat ze dan zelf ‘kortsluiting’ krijgt en wil dat het onmiddellijk stopt. Daarom tilt ze haar kind op, zet het op de gang en hup, deur dicht. Echter, haar kind is gevoelig en raakt helemaal overstuur als ze op de gang wordt gezet. Zelf krijgt ze dan direct een knoop in haar maag en voelt zich schuldig.

Oef, wat veel gevoel. Bij jezelf en bij je kind.

Nu ben ik aan het voorbereiden voor een trainingsdag die ik binnenkort ga geven. Ik lees wat Alfie Kohn (van het boek Unconditional Parenting) over straffen en belonen schrijft:

Diepe behoefte aan goedkeuring

‘Jonge kinderen hebben een diepe behoefte aan onze goedkeuring. Daarom werkt goedkeuring (belonen) in het begin zo goed. Maar we moeten vermijden hun afhankelijkheid van onze goedkeuring uit te buiten voor ons eigen gemak.’ Met ‘eigen gemak’ bedoelt Alfie Kohn dat je kind zich gaat gedragen zoals jij het wil. Dus groente eten en lief zijn voor elkaar in plaats van schoppen en slaan.

Belonen doen we (onbewust) vaak

Regelmatig hoor ik van ouders dat ze hun kind eigenlijk weinig straffen. Met belonen is dat anders. Zoals deze moeder zei ‘Belonen doen we denk ik (onbewust) best vaak. Bijvoorbeeld door het zeggen van ‘Goed zo’, ‘Knap van je’ etc. Maar ook door te zeggen; als je nu eerst dit doet, dan mag je daarna dat.’

Herken je dit? Doe jij dit ook?

Zo wordt je kind afhankelijk

Wat er onder de motorkap gebeurt als je je kind vaak beloont is dat je kind steeds meer deze beloning van jou nodig heeft om zich goed te voelen. En zo ontstaat die afhankelijkheid tussen jou en je kind. Je kind gaat (onbewust natuurlijk) voelen en denken ‘ik krijg alleen beloning (goedkeuring) als ik mijn papa en mama een plezier doe’.

Wat doet deze blog met je? Als je naar jezelf kijkt, wat herken je bij jezelf? Wil je het hieronder in een reactie met mij delen? Leuk en dank je wel!

Heb ik je wakker geschud? Had je een a-ha moment? Wil je meer tips over opvoeden zonder straffen en belonen?
Meld je aan en je ontvangt ze gratis elke week in je mailbox.

Aanmelden opvoedtips

Wekelijks een email met opvoedtips over opvoeden zonder straffen en belonen

Gratis e-book

Over mij

Ben je benieuwd wie ik ben en hoe het komt dat ik mij zo gedreven voel in ouders inspireren over opvoeden zonder straffen en belonen? Hier lees je meer.

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je geduld bewaren, vind je dat ook zo moeilijk?!

Je kind blijft zeuren of luistert niet. Je voelt dat je geduld op raakt. En dan val je uit tegen je kind. Ervaar jij dat je geduld bewaren soms een gevecht met jezelf is? Mij overkomt het heus wel eens. En na mijn…

Lees meer
Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Ze hebben kritiek op hoe je opvoedt

Laatst dacht ik weer aan deze vraag die een moeder in mijn praktijk stelde “we gaan met de hele familie een weekend weg en verblijven in 1 huis met elkaar. Iedereen heeft een eigen manier van opvoeden. Hoe houd je het leuk?” Ik krijg…

Lees meer

Wil jij ook opvoeden zonder straffen en belonen?

Meld je dan aan voor mijn wekelijkse opvoed-tips per mail en ontvang ook mijn gratis e-book met 3 redenen waarom straffen en belonen niet werkt.

Super, het e-book komt naar je toe! Mijn email zit in je inbox (of check je spam).